Tuesday, August 20, 2013

Vahepala: taifuuni oodates

Täna ootame taifuuni. Tegelikult ootame seda juba eilsest saati. Meile tundub põnev, pole ju enne sellist asja oma silmaga näinud. Kohalikele ei tundu, nemad teevad rahulikult ettevalmistusi.

Festival on tänaseks päevaks katkestatud, ühtegi esinemist ei toimu. Enamgi veel. Kõik festivalil osalevad rühmad on vangistatud siia ühiselamusse. Õhtusöögi kellaaeg tõsteti varasemaks. Välja minna ei ole lubatud. Korraldajatel on päeva jooksul mitmeid koosolekuid, kus vastavalt saadud ilmainfole tehakse pidevalt muudatusi festivali kavas. Vihma kallab nagu oavarrest, vahepeal on kuulda äikesekärgatusi. Kuna aknad on sellisest paksust lainelisest klaasist, siis välja ka ei näe. Tõeline vangla. Sööklasse, kuhu muidu läheme ümber maja nurga ja üle õue, pääseb täna mingit lühemat salarada pidi. Siiski tuleb sealtkaudugi  liikuda lausa kaheksa sammu lageda taeva all (Krissu mõõtis ära). Selle tohutu vahemaa ületamist turvab kummastki otsast üks kohalik tegelane, kes vaatab, et sa õigelt teel ei eksiks ja annab sulle ka vihmavarju, et sa märjaks ei saaks. Meie heaolu pärast muretsetakse ikka tõsiselt. Meile teeb see küll veidi nalja, kuid ilmselgelt ei taju me tegelikult adekvaatselt, mis meid ees ootamas on. Küsisime oma bonnedelt Teresalt ja Pattylt, et mismoodi see siis välja näeb, kui taifuun kohal on. No lendavaid autosid just ei pidanud nägema, kuid näiteks lendavaid plasttoole või muid kergemaid ja kinnitamata esemeid ning kukkuvaid puid tulevat küllaga.

Tegelikult on olukord ikka tõsine. Kummaline on teada, et kaldapealne Taipeis, kus me alles üleeile jalutasime ja kust paadiretkele läksime on täna vee all. Telekast näidatakse kuidas sõdureid (st mingite laiguliste vormidega üksused) täidavad liivakotte ja tassivad neid tammideks kokku, samuti piirkondi, mis on juba räsida saanud: jõgedeks muutunud tänavad, murdunud puud ja elektripostid etc. Soovitatakse siseruumides püsida, tuletatakse meelde telefoninumbreid, kuhu vajadusel helistada. Tuule jääb siiski alla  200 meetri sekundis. On selgesti aru saada, et meie jaoks nii ebatavaline olukord on nende jaoks küll tõsine, kuid mitte tavatu. Kohalikud on rahulikud ja organiseeritud. Nii oleme meiegi -- käitume ja tegutseme nagu ette nähtud ja ei muretse üleliia.

Kes nüüd lugemisega siiamaale jõudis -- olge teiegi rahulikud, meil on kõik hästi. Oodatav möll algab siin praeguste prognooside kohaselt kell kaheksa õhtul. Meie alustame siis just oma sõpruskohtumist Tai rühmaga.

Tuuli

No comments:

Post a Comment