Friday, August 9, 2013

ESIMENE SISSEKANNE

Pühapäeval, 11. augustil 2013. aastal alustab Tallinna Prantsuse Lütseumi rahvatantsurühm Leesikad oma teekonda rahvusvahelisele festivalile Yi-lani linna Taiwani. Ja sina oled sattunud lugema selleks puhuks tehtud blogi. Siia hakkame reisi jooksul (loodame, et iga päev) tegema sissekandeid ja panema üles pilte, et sõbrad-tuttavad meil silma peal saaksid hoida.

Leesikatstest


Leesikad on Tallinna Prantsuse Lütseumi rahvatantsurühm, tegelikult oleme küll varsti juba ansambli mõõtu: hooajal 2012/2013 tegutsesid Leesikad viies erinevas vanuserühmas, lisaks alustas oma tegevust pillirühm. Leesikatest saad rohkem lugeda seni saladuses hoitud kodulehelt (sest ta pole ikka veel päris valmis), Facebookist ja muidugi võid vaadata videosid meist
Youtube´is. Siin üks link ka.
Taiwanis astume üles just seda tüüpi kavaga. Üldiselt tantsime lisaks eesti pärimuslikele tantsudele ka autoritantse ja lõppenud hooajal pääsesime lausa kahe tantsuga Koolitantsu finaali. Siin link tantsust „Lase kiik käia“.

Festivalist


Yilan International Children´s Folklore and Folkgame Festival on rahvusvaheline, tohutult suur festival, mis toimub iga-aastaselt Yi-lani linnas Taiwanis. Festival kestab kokku 44 päeva, millest iga külalisrühm veedab kohapeal ca kaks nädalat. Lisaks igapäevastele esinemistele festivali külastajatele, on suur rõhk kultuurivahetusel – külalistele tutvustatakse kohalikku kultuuri erinevate ekskursioonide ja ühisürituse kujul, samuti oodatakse külastajatelt lisaks tantsule ja muusikale oma maa ja kultuuri tutvustamist ka nt käsitöö ja rahvusköögi kaudu. Leesikatel on igal juhul juba must leib ja kilud varutud ning praegu käsil hoogne kaeraküpsiste küpsetamine.
Festivali kohta võid lähemalt lugeda siit
Hea hiina keele oskuse korral ka siit
Leesikad ja Yi-lani festivali viis kokku Laura Liinat Eesti Rahvuslikust Folkloorinõukogust. Aitäh talle!

Kes sõidavad


Taiwanisse sõidab kuus ja pool tantsupaari Leesikate vanemast rühmast: Hedvig, Iris, Johanna, Karolin, Kristina, Ursula, Erik-Heiki, Janek, Jürgen, Karl, Pärtel, Renee ja Tauri. Üks tantsupaar 4.-6. klassi rühmast: Ann-Sophie ja Robin. Leesikate pillirühm: Kaarel ja Martin, külalisena Kristel Küünarpuu Leigaritest. Lisaks sõidavad kaasa Kristina ema Tuuli ja Robini ema Kirsti, samuti Leesikate pillirühma juhendaja Kaarel ja kunstiline juht Kristiina.

Senised ettevalmistused


Loomulikult on viimane nädal on olnud eriti tihe: teisipäevast reedeni toimusid iga päev mitmetunnised proovid-koololekud-nõupidamised nii ainult tantsijatega kui koos lapsevanematega. Meid käis reisiks ettevalmistamas ka Tallinna Ülikooli Lähis-Ida ja aasia Kultuuriloo osakonna lektor Jekaterina Koort. Tundub, et kõigile jäi meelde, et õunasüdamest ja muust bioloogilisest prügist tasub lahti saada esimesel võimalusel. Muidu tulevad tuppa VÄGA SUURED ja LENDAVAD PRUSSAKAD!
Eespool mainitud kaeraküpsiste küpsetamisele lisaks on varutud ports lõnga ja kotike võtmerõngaid, millest meie pika lennusõidu ajal valmivad leesikate nobedate näppude vahel rahvuslikud meened festivali laadal müümiseks. Erinevaid paelapunumisetehnikaid õpetas nii poistele kui tüdrukutele Hedvigu ema Kristi. Samuti aitas ta kaasa laulude õppimisel. Lisaks omavalmistatud taiestele toetab meie ettevõtmist kunstnik Lembe Maria Sihvre, kes saatis ka terve posu rahvarõivis nukke, rahvarõivaste juurde sobivaid kotikesi ja muud eesti käsitööd laadakaubaks.
Viimasele nädalale eelnes aga üle poole aasta intensiivset kirjavahetust festivali koordinaatoritega, sponsoriotsinguid ja vaimset ettevalmistust. Sponsoreid me ei leidnud, küll aga toetas meie transporti oma võimaluste piires Eesti Kultuurkapital ning Tallinna Prantsuse Lütseumi Sihtkapital. Lõviosa lennupiletite hinnast maksid aga lapsevanemad. Aitäh neile, et nad sellise võimaluse leidsid. Kohapeal toidab ja katab meid täielikult festival.

Blogist


Blogi haldab eeskätt juba staažikas leesikas Karl. Esimese sissekande tegi Leesikate juhendaja Kristiina, kuid edaspidi kirjutab see, kellel on päevast kõige eredamad muljed, kellel kirjutamine kõige paremini välja tuleb, või, kellel parasjagu aega on. Ametlikuks fotograafiks lubas olla Iris, eks vaatame, kelle pildid kõige ilmekamad välja kukuvad.

No comments:

Post a Comment